Mask Müzesi, İzmir’de ve ücretsiz

» Bilim ve Teknoloji » Mask Müzesi, İzmir’de ve ücretsiz

Anadolu ve dünyanın çeşitli yerlerinden toplanan ve Türkiye’nin tek mask ve maskelerin sergilendiği Mask Müzesi, Alsancak’ta sergileniyor.

Anadolu ve dünyanın çeşitli yerlerinden toplanan ve Türkiye’nin ilk ve tek mask ve maskelerin sergilendiği Necdet Alpar Mask Müzesi, İzmir Alsancak‘ta sergileniyor.

Konak Belediyesi Necdet Alpar Mask Müzesi, bu maskeleri bir arada toplayarak ziyaretçilerin beğenisine sunuyor. Geçmişten günümüze pek çok maskeye ev sahipliği yapan mekânda kişi adeta geçmişe yolculuk ediyor olacak. Pek çok inanışa, geleneğe ve kültüre göre maskelerin bulunduğu bu müze İzmir’in Konak ilçesinde Alsancak Cumba Sokak’ta ziyarete açıldı. 10 Mayıs 2011 tarihinde Konak Belediyesi tarafından hizmete giren bu nokta, Türkiye’nin ilk müzesi olma özelliğini taşıyor.

Müze, çocuklara ve gençlere yönelik atölyeler sayesinde onların da ilgisini çekmeye çalışan bir yer. 300’e aşkın geniş bir koleksiyona sahip olan bu müzede yer alan bazı maskeler iz bırakanlar, tiyatro maskeleri, ölüm maskeleri ve Anadolu maskeleri olarak açıklanabilir.

 

Dünya’da ve Türkiye’de Mask Müzeleri

Dünya’da yaklaşık 60 adet mask müzesinin bulunduğu düşünülmektedir. Bunlardan en önemlileri arasında Kore’de yer alan Hahoe Mask Müzesi, Oxford’da yer alan Pitt Rivers Müzesi ve Kiev’de bulunan Ölüm Maskları Müzesi yer almaktadır.

Müze’de Eğitim ve Etkinlikler

Müzede çocukların ve gençlerin kendilerini sanat aracılığı ile ifade etmelerini, yeteneklerini geliştirmelerini sağlayan Mask Atölyeleri düzenlenmektedir. Aynı zamanda yaşam boyu eğitimi amaçlayan müze programları tüm yaş gruplarına göre planlanan etkinlikler, yılın her ayı programlanarak işlik, söyleyişi ve görsel sunumlar şeklinde yapılmaktadır.

Kısa Tarihi

Mask, en genel anlamıyla boyalı karton, kumaş, deri veya plastikten yapılan ve çeşitli amaçlarda kullanılmak üzere yüze geçirilen yapma yüzdür. Ruh bilimi açısından, kişinin oynadığı rol veya hem kendisine hem de çevresine karşı takındığı davranıştır. Figürler, yüzü gizlemek, korumak ya da değişik bir kişiliğe bürünmek amacıyla kullanılır.

Dünya tiyatro geleneğinde, özellikle batılı olmayan tiyatro formlarında önemli rol oynayan masklar, çağdaş tiyatronun içinde önemli bir güç olmaya ve kullanım amacına uygun biçimler almaya devam eder.

Masklarla coşan, heyecanlanan halk eğlencelerinin başında Venedik Festivali gelir. Hristiyanlık öncesi günlerden miras kalan figürler, Venedik Festivali’nin temel değeri olarak kabul edilmektedir.