İzmir

Lezzetin, kültürün ve dayanışmanın kalbi Urla’da atacak

Ege’nin bereketli topraklarında yetişen, coğrafi işaretiyle tescillenmiş Urla Sakız Enginarı bu yıl 11. kez festivalle taçlanıyor.

Ege’nin bereketli topraklarında yetişen, coğrafi işaretiyle tescillenmiş Urla Sakız Enginarı bu yıl 11. kez festivalle taçlanıyor.

Üç gün boyunca sürecek festivalde; enginarın tarımdaki yolculuğu, gastronomideki yeri ve kültürel miras olarak önemi, zengin bir içerikle ele alınacak. Ana sahne ve alternatif sahnelerde canlı müzik performanslarının yanı sıra, Urla’nın değerli şefleri ve yabancı şeflerle mutfak atölyeleri, akademisyenlerin ve üreticilerin katılımıyla paneller ve söyleşiler gerçekleştirilecek.


 

        FESTİVALİMİZ KÜLTÜR AKTARIMIDIR

Festivalin ‘kültür aktarımı’ noktasında önemli olduğunu vurgulayan Urla Belediye Başkanı Selçuk Balkan, “Urla, tarih boyunca bereketli topraklarıyla farklı kültürlere ev sahipliği yapmış bir liman kentidir. Tarih boyunca buraya göç eden insanlar buraya sadece eşyalarını getirmediler. Aynı zamanda kültürlerini de getirdiler. Bugün buradaki gastronomi zenginliğinin nedeni, buradaki kültürel çeşitliliktir. Festivalimiz, bizim için sadece bir enginar festivali değildir. Aynı zamanda bir kültür aktarımı, zenginliğimiz olan gastronomi kültürünü gelecek nesillere aktarmak, bunun tanıtımını sağlamak için yaptığımız ve aynı zamanda üreticiyi desteklediğimiz bir festivaldir” dedi.

         FESTİVALLER GASTROFARM URLA ÇATISI ALTINDA

Festival çatısı altında bu yıl bazı ilkler gerçekleştirileceğini duyuran Başkan Balkan, şunları söyledi: “Festivalimizde bu sene 1. Uluslararası GastroFarmUrla, Tarım ve Gastronomi konferanslarını gerçekleştireceğiz. Burada yapacağımız sohbetlerle kültürümüzü uluslararası camiada tanıtmak için elimizden geleni yapacağız. Bu festivalde,  şeflerin bir sonraki kuşaklara kendi hünerlerini aktardığı, üreticinin ürünlerini sattığı bir festival olacak. Gastronomi turizmi, sadece bir yemek turizminden ibaret değil, aynı zamanda bölgenin ekonomik ve sosyokültürel anlamda  kalkınmasını sağlayacak bir stratejidir. GastroFarmUrla çatısı altında gerçekleştireceğiz beş ayrı festivale  biz Urla’da ev sahipliği yaparak Urla’nın sürdürülebilir gastronomi ve tarım turizmini tanıtmak istiyoruz. GastroFarmUrla  kapsamında Ot festivali, Enginar Festivali, Bağbozumu, Urla Bağ yolu Hasat Şenlikleri ve Zeytin ve Sanat Festivali olmak üzere beş ayrı festivali bu şemsiye çatısı altında toplayarak ayrı bir hikaye yazmak istiyoruz. People’s Choice ve Green Destinations ödüllerimizle biz bu çıtayı daha da yükseğe taşımak için start veriyoruz” ifadelerini kullandı.