Geri dönüşümün yaygınlaşması amacıyla başlattığı eğitim seferberliği kapsamında ilçedeki okullarda Geri Dönüşüm ve Sıfır Atık Eğitimleri düzenleyen Gaziemir Belediyesi, bu konuda toplumu bilinçlendirmeye devam ediyor. Çocuklara küçük yaşta çevre bilinci ve geri dönüşüm alışkanlığı kazandırmak amacıyla eğitimler düzenleyen belediye, öğretmenler için de özel bir çalışma düzenledi. İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürlüğü’nün yürüttüğü çalışma kapsamında ilçedeki okullarda görev yapan öğretmelere, “İklim Değişikliği ve Sıfır Atıkta Eğiticilerin Önemi” konulu sunum yapıldı. İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürü Derya Dizman Kayar, yaptığı sunumda iklim değişikliğinin sebepleri, iklim değişikliğiyle mücadele, geri dönüşümün önemi, hangi maddelerin geri dönüştürülebileceği, atıkların geri dönüşümü için nelerin yapılması gerektiği ve bu atıkların doğaya zararlarını detaylı olarak anlattı.
“BİREYSEL ADIMLARLA DÜNYAMIZI KORUYABİLİRİZ”
İklim değişikliği, fosil yakıtlar ve yoğun sanayileşmeyle birlikte kontrolsüz atık çıkışının olması, yanlış tarım faaliyetlerinin iklim değişikliğine sebep olan temel faktörler olduğunun altını çizen Derya Dizman Kayar, “Küresel ısınma sonucunda yağış düzensizliğinden kaynaklanan felaketler yaşanıyor dünyada. Yağış oranlarının düşmesi, kuraklık ülkemizi ve dünyamızı tehdit ediyor. İklim değişikliği sebebiyle 2050 yılına kadar 216 milyon insanın göç etmesi bekleniyor. Bireysel olarak atacağımız adımlarla iklim değişikliğini yavaşlatabiliriz. Enerji dostu, birden çok kullanılabilen ürünler, plastik torbalar yerine bez torbalar kullanmalıyız. Daha az su ve enerji tüketecek yöntemleri tercih etmeliyiz. Güneş, rüzgâr gibi yenilenebilir enerji kaynakları kullanmalıyız. Taşıt kullanımını azaltmalı, toplu taşımayı, bisiklet kullanmayı tercih etmeliyiz. Bu şekilde küresel ısınmanın yavaşlatılmasına katkı koymuş olabiliriz. Tarımda damlama sulamayı, yenilenebilir enerjiyi tercih etmeliyiz. Endüstriyel tesislerde temiz enerjiyi kullanmalıyız” diye konuştu.
“ATIKLAR, YAŞAMI TEHDİT EDİYOR”
Gaziemir Belediyesi’nin geri dönüşüm konusunda yaptığı çalışmalar hakkında da öğretmenlere bilgi veren Derya Dizman Kayar, plastik, metal, kompozit, kâğıt ürünleri, cam gibi atıkların geri dönüştürülerek ekonomiye kazandırılmasının önemi hakkında bilgi verdi. Geri dönüşebilen atıkların ayrı toplanması için belediyenin, Gaziemir’in dört bir yanına geri dönüşüm atık kutuları koyduğunun altını çizen Kayar, belediyenin mobil atık getirme merkezleri ve 1. Sınıf Atık Getirme Merkezi hakkında bilgi paylaştı. Kayar, “Biz atıklarımızı kontrolsüz bir şekilde doğaya bırakarak 1 milyon 600 bin kilometre karelik çöp adaları oluşturduk. Bizim doğaya bıraktığımız atıklar toplanarak çöp dağları oluşturuyor. Bu sebeple son 30 yılda 700 tür canlının nesli tükendi. Bu yüzden geri dönüşebilen atıkları kaynağında ayrıştırarak onları ekonomiye kazandırmamız çok önemli” dedi. 1 litre atık yağın, 1 milyon litre suyu kirlettiğini vurgulayan Kayar, “Bitkisel Atık Yağ Toplama Projesi” ile bitkisel atık yağların kontrolsüz şekilde doğaya bırakılmasının önüne geçtiklerinin de altını çizerek 5 litre bitkisel atık yağ toplayarak belediyeye getirenlere bulaşık deterjanı hediye edildiğini belirtti.
Özmüşler Atık Yönetimi ve Çevre Danışmanlık Hizmetleri firmasından Esra Kuzu, ambalaj atıklarını toplanma, ayrıştırma ve ekonomiye kazandırma süreçleri hakkında bilgi verdi. Yalurlar Geri Dönüşüm firmasından Melisa Canbellek ise elektronik atıklar ve bu atıkların geri dönüşümünün ekonomiye ve doğaya katkılarını anlattı.
“DOĞAMIZ İÇİN HIZLI ADIMLAR ATACAĞIZ”
Belediyenin geri dönüşüm ve çevre konusunda yürüttüğü çalışmalar hakkında bilgi veren Gaziemir Belediye Başkan Yardımcısı Necati Kırmaz, “Atıkların geri dönüştürülerek tekrar ekonomiye kazandırılması uygulamasına dünyamızda olduğu gibi ülkemizde de çok geç başlandı. Bu nedenle dünyaya verdiğimiz zararlar karşısında çok üzgünüm. Bizim atıklarımız yüzünden canlı türlerinin yok olması, okyanuslarda çöp adalarının oluşması karşısında şok oldum. İklim değişikliğiyle mücadele etmek için İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürlüğümüzü kurduk. Müdürlüğümüz bünyesinde yürüteceğimiz eğitimlerle, özellikle çocuklar başta olmak üzere herkese geri dönüşüm bilincini aşılamak için çalışacağız. Çok hızlı adımlar atarak iklim değişikliğiyle mücadeleye gerekli katkıyı koyacağız” diye konuştu.