Efeler Belediye Başkanı Anıl Yetişkin, görev sürecindeki 7 ayda yaptıklarını Ege Saati’ne anlattı. Seçim vaatlerini tek tek yapmaya başladıklarını anlatan Yetişkin, sokak hayvanlarının uyutulması, JES’lere karşı verilen mücadele, Kadın Emeği Fabrikası’nın büyütülmesi ve bekleyen imar dosyaları hakkında açıklama yaptı.
MEHMET İNMEZ
Efeler halkı yıllardır JES’lerle mücadele ediyor. 32 JES tesisi kurulu bölgenizde. Sizin JES’lere bakış açınız nedir?
Aydın tarımın başkenti. Jeotermallerin kurulduğu alanların büyük bölümünde verimli tarımsal araziler mevcut. Jeotermaller sisteminin nasıl kullanıldığı önemli. Aydın’daki uygulamalar, özellikle tarımsal arazileri yok etmeye yönelik bir durum oluşturuyor. Jeotermal kaynaklarının ısı sıcaklığı 256 dereceyi buluyor. Dışarıya salınan duman ve hava akımında ağır metaller içeriyor. Kükürt, sülfür aklınıza ne gelirse bu ağır metallerin tamamına yakınını biz soluyoruz. Baro başkanlığım döneminde de karşı çıkmıştık. Doğanın katledilmesine yol açıyordu. Buna ilişkin tabii bilimsel raporları da göz önüne almak gerekiyor ama vatandaşın tarım arazilerinin de yok edilmesine karşı mücadele veriyoruz. Aydın’da bu mücadeleyle bizde destek vereceğiz. Merkezi yerlerde daha çok tabii vahşice bir uygulamaya karşıyız.
Göreve geldikten sonra 500’e yakın imar dosyalarının bekletildiği söylendi. Gerekçeleri neydi? Ve son durum nedir?
Göreve geldiğimizde yaklaşık olarak 450 bekleyen dosyamız vardı. Bizden önceki dönemin röntgenini çıkarmak ve sistemdeki aksaklıkları gidermek için bir inceleme yaptık. Herhangi bir kanuna aykırılık, yönetmeliklere aykırılık tespit edemediğimiz dosyalarda sorun yok. Yaklaşık 450 dosyanın 250’sini çözdük. Şu anda elimizde yaklaşık 270 civarında dosyamız var. Onlar da hızlı bir şekilde çözmeye çalışıyoruz.
İmar dosyaları içinde yeni bir proje başlatıyoruz. Tüm projeleri elektronik ortama almak istedi. Yakın zamanda yapacağız. Firma bize, projeyi elektronik ortamda getirecek ve arkadaşlarımız projeyi sisteme yükleyecek. Sistem kendiliğinden ve karşılaştırmalı olarak yönetmeliklere ve kanuna aykırılıkları belirleyecek. Firmaya eksiklik için uyarı gönderecek. Bundan sonraki süreçte tamamen objektif ve kriterlere göre bir değerlendirme yapılacak. Belediyeye git gel sorunu ortadan kalkacak.
SGK borçları için çıkarılan yasa için ne düşünüyorsunuz? Borcunuz ne kadar?
Hükümet, özellikle CHP’li belediyeler üzerinden SGK borçlarını tahsil etmeye başladı. Hatta icra göndermeye başladı. Bunlardan mağdur olanlardan biri de biziz. Bizim toplamda 330 milyon borcumuz var. Bunun büyük bölümü belediye iştiraki şirketlerimizin. SGK ilk ödeme emrini yaklaşık 146 milyonluk bir borç üstünden yaptı. Biz yapılandırmak istediğimizi bildirdik. 3 taksitle ödeyebilirsiniz denildi. Biz onu ödeme imkanı olmadığını söyledik. Gayrimenkul takası önerdik. Görüşmelerimiz devam ediyor.
Kadın Emeği Fabrikası’na çok önem veriyorsunuz, büyüyecek mi?
Fabrikada şuan 39 arkadaşımız çalışıyor. Tamamen hijyenik şartlarda üretim yapılıyor. Yöremize ait ürünlerin tamamına yönelik bir çalışmamız var. Daha önceki dönemde satış ve pazarlama konusunda biraz sıkıntılar olmuş. Biz ilk göreve geldiğimizde 13 ton enginarımız vardı. 6 aylık bir süreçte bu Enginarın tamamını satışa sunduk. Yöremizin yeni yöresel lezzetlerini de dahil etmek istedik. Kabak tatlısını bile artık bizim Efe Bakkal reyonlarında satacağız. Kısa sürede Aydın’ın bütün yöresel ürünlerini belediyemiz üzerinden tüm dünyaya pazarlamaya yönelik bir stratejimiz var
Makamda oturan bir başkan değilsiniz, gününüz nasıl geçiyor?
Makamda oturduğunuz zaman sadece size iletilerini ya da sizin görebileceğinizi çözebiliyorsunuz. Ancak sokakta herkese ulaşma imkânı var. Onlara ulaşabildiğinizde dertlerini, sıkıntılarını görüyor, çözüm önerileri getiriyorsunuz. Düğünden cenaze vatandaşımızın iyi gününde kötü gününde birlikte olmaktan keyif alıyorum. Onların üzüntülerini paylaşmak, sevinçlerini paylaşmak çok büyük bir keyif. Birbirimiz dinlemeyi, anlamayı öğrendiğimiz dakikada bir çok sorunu daha oluşmadan çözeceğimize inanıyorum. Sabah ve akşam bir esnafa uğramadan günü geçirmiyorum.
3 kedi ve bir köpek bakıyorsunuz, sokak hayvanlarının uyutulmasına yönelik görüşünüz nedir?
Göreve geldiğimiz ilk günlerde hemen bir barınak inşaatına başladık. Elimizdeki imkânlarla şu anda ameliyat ünitesini tamamlamak üzereyiz. Hayvanlar, bir deneme tahtası ya da uyutulacak canlılar değildir. Onlarla beraber yaşamayı öğrenmek zorundayız. Ancak üremesini, saldırgan anlaşmasını ve vatandaşa zarar vermesini de engellemek bizim görevimiz. Kanun aslında yeni bir kanun değil, sadece üstünde değişiklik yapılmış bir kanun. Çıkarılan kanunla sorumlu belediyeler oldu. Uyutma kararını dahi bize bırakıyorlar. Ben uyutmaya kesinlikle karşıyım, mümkün mertebe sahiplendirmek, kısırlaştırmak birinci önceliğimiz. Saldırgan olanları da barınakta bakımların üstleneceğiz. Kanun kesinlikle uygulayacağım.
Seçim öncesi verilen projeler ne durumda… Yeni projeler var mı?
Barınak projemiz vardı, onu hemen hayata geçirmeye başladık. Aydın’da okumaya gelen kız öğrencilerimiz için yurt yapıyoruz, son aşamasına getirdik. Yeni kreşler olacak. Yaz kursları açtık. Mesela çocuklarımızın hem eğlenmesi hem de bir şeyler öğrenebilmesi açısından çok önem verdiğimiz bir şey. Bunu kış döneminde de devam ettirme kararı aldık. Kent lokantası çalışmamız var. Gençlerimize ve çocuklarımıza yönelik yeni park projelerimiz var. Yeni otizm merkezi açıyoruz. Hep vatandaşa dokunan projeler. Kesinlikle rant veya başka bir odaklı değil. Tamamen vatandaşa dokunan projeler. Kente ekonomik yönden de destek olabilecek projelere ihtiyacımız var. Biz bunların peşinde koşuyoruz. Efeler halkı ile bu şehrin hikâyesini beraber yazmak istiyorum. Öğrencilere, çocuklara her kesime dokunmak isterim. Aydın 22 yıllık süreçte merkezi hükümet tarafından ihmal edilmiş durumda. Sağlıklı bir Emniyet Müdürlüğü yok. Sağlıklı bir huzur evi yok. Çocuklarımız ve gençlerimiz için özellikle sosyal alanlarımızı mutlaka geliştirmemiz gerekiyor