Gündem

Bugün başladı! Otomobil satışlarında yeni dönem!

Kademeli olarak hayata geçirilen Elektronik İlan Doğrulama Sistemi kapsamında bugünden itibaren e-Devlet üzerinden yetki vermesi zorunlu hale gelecek.

Ticaret Bakanlığı tarafından başlatılan Elektronik İlan Doğrulama Sistemi (EİDS), kademeli olarak hayata geçiriliyor. Bu kapsamda, yetki belgesi olmayan galerilerin araç ilanı yayınlaması 1 Nisan 2024 itibarıyla yasaklandı. Bugünden itibaren de konsinye (üçüncü kişiye ait) araç satışlarında, araç sahibinin e-Devlet üzerinden yetki vermesi zorunlu hale geliyor.

Sistem şimdilik 2023 ve üzeri model araçları kapsıyor ancak bu yıl tüm araçlara uygulanacak.

TÜM ARAÇLARI KAPSAYACAK

İstanbul Motorlu Araç Satıcıları Derneği Başkanı Hayrettin Ertemel, Haber Glo9bal'den Sibel Gülersöyler'e yaptığı değerlendirmede, kimlik doğrulama uygulamasının ardından yine EİDS kapsamında, 1 Nisan itibariyle yetki belgesi olmayan işletmelerin ilan vermesine son verileceğini aktardı.

Ertemel, "7 Nisan itibariyle konsinye olarak tabir ettiğimiz üçüncü kişilere ait araçların satışından önce araç sahibi, satış ve pazarlama sorumluluğu verdiği işletmeye kendi e-devlet hesabı üzerinden yetki verecek. Otomotiv sektörü için ilk etapta 2023 model ve sonrası araçlar için zorunlu hale getirilirken 2025 yılının ileriki dönemlerinde tüm araçları kapsaması bekleniyor" diye konuştu.

Söz konusu sistemin, 2025 yılında tüm araçları kapsaması bekleniyor ve kademeli olarak hayata geçirilecek.

"SAHTE İLAN VE DOLANDIRICILIĞA KARŞI CAYDIRICI"

EİDS'nin sahte ilan ve dolandırıcılık teşebbüsleri açısından hem faydalı hem de caydırıcı bir uygulama olduğunu ifade eden Ertemel, "Son dönemde sahte ilan kaynaklı dolandırıcılık vakaları ortadan kalkmış durumda." dedi. e-devlet üzerinden yetkilendirme ile kayıt dışı ticaretin takibi ve tespiti noktasında sistemin fayda sağlayacağını söyleyen Ertemel, "Ayrıca yetki belgesi sahibi olmayan işletmelerin ilan verememesi de sektörün kalite standartlarını yükseltecek, yetki belgesinin önemini arttıracak bir uygulama olacaktır." değerlendirmesinde bulundu.

Ertemel, değerlendirmelerini şöyle sonlandırdı: "İlan sürecinden önce yapılan bakım, temizlik, ekspertiz vs. gibi işlemlerin firmaya oluşturduğu mali giderin ardından, yetkinin iptal edilebilmesi ya da farklı firmalara verilebilmesi gibi süreç içerisinde yaşanabilecek hususlar birtakım maddi anlaşmazlıkları da beraberinde getirebilir."


Yetki belgesiz ilan verilememesinin olumlu sonuçları olduğunu söyleyen Gayrimenkul Uzmanı Ufuk Tetik, 2 yıldır uygulanan kiralık daire sisteminin ilanları disipline ettiğini aktardı. İş yerleri ve kiralık araçların da artık ilan doğrulama sistemine girmesini değerlendiren Tetik, "Burada, konunun muhatapları olan profesyonellerin devreye girdiğini görüyoruz maalesef gayrimenkul sektörü denetimden uzak bir sektör ve insanlar manipülatif fiyatları çok rahatlıkla zikredebiliyorlar. Şimdi aynı şekilde ticarilerde de böyle bir uygulamaya gidiliyor olması güzel çünkü gayrimenkullerin tamamında bu uygulamaya gidileceğini rahatlıkla söyleyebilirim." şeklinde konuştu.

Tetik sözlerini şöyle noktaladı: "Gayrimenkuldeki bütün satılık argümanların bu yapı altına gireceğini görüyoruz burada önemli olan sektörün ihtiyacı olsa da denetime tabi olmadığı sürece bu tarz yapıların belli bir zaman sonra suistimale açık hale gelebilir. Yeni sistem sayesinde sektör manipülatif ilanlardan uzaklaşacak ve sadece yetkili kişiler ilan paylaşabilecek. Bunun denetime tabi olması şart."