Kentsel Stratejiler ve Yerel Uygulamalar Derneği’nin düzenlediği Türkiye-Litvanya İşbirliği Forumu, iklim kriziyle mücadelede deneyim paylaşımı için önemli bir platform sağladı. Konak Belediye Başkanı Nilüfer Çınarlı Mutlu, forumda yaptığı konuşmada Konak Belediyesi’nin bu alandaki örnek projelerini anlatarak yeşil bir gelecek vizyonuna dikkat çekti.
Konak’ın öncelikli gündemi
Başkan Nilüfer Çınarlı Mutlu, iklim krizinin etkilerini en yoğun hisseden bölgelerden biri olan İzmir için direnci artırıcı çalışmaların önemine vurgu yaptı. Mutlu, “İzmir ve Türkiye, iklim krizi nedeniyle birçok zorlukla karşı karşıya. Bu krizle başa çıkmak için hem yerel hem uluslararası işbirlikleri hayati önemde” dedi.
Konak Belediyesi’nin “Sürdürülebilir Enerji ve İklim Eylem Planı” (Konak SECAP) gibi projelerle sera gazı emisyonlarını %40 azaltmayı hedeflediğini belirten Başkan Mutlu, 2024 yılı sonunda planın tamamlanacağını ifade etti.
İzmir’de farkındalık artıyor
Konak Belediyesi, geçtiğimiz aylarda düzenlediği “İklim Zirvesi” ile Türkiye ve Avrupa’dan belediye temsilcilerini bir araya getirdi. Zirvede iklim krizine yönelik iyi uygulama örnekleri paylaşıldı ve yeni stratejiler tartışıldı.
Zirvenin önemli çıktılarından biri olan İklim Eğitim Merkezi, gençlere yönelik eğitim ve atölye çalışmalarıyla çevre bilincini artırmayı hedefliyor. Başkan Mutlu, bu merkez sayesinde farkındalığın genç nesillerde kök salacağına inandıklarını belirtti.
Sürdürülebilir geleceğe adım
Konak Belediyesi, imzacısı olduğu Başkanlar Sözleşmesi kapsamında:
- Sera gazı emisyonlarını %40 azaltmayı,
- Yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımını artırmayı,
- Yerel iklim eylemlerini hayata geçirmeyi taahhüt etti.
Başkan Mutlu, bu hedeflere ulaşmada ortak aklın gücünün önemini vurgulayarak, “Yaşanabilir bir kent ve yeşil bir dünya, gelecek nesillere bırakacağımız en büyük miras olacaktır” diye aktardı.