22 yazar farkındalık için kaleme aldı: Yakından geçen alzheimer öyküleri

» Yerel Yönetimler » 22 yazar farkındalık için kaleme aldı: Yakından geçen alzheimer öyküleri

Karşıyaka Belediyesi, Türkiye Alzheimer Derneği İzmir Şubesi ve Yakın Kitabevi’nin Alzheimer hastalığına dikkat çekmek için hazırladığı kitabın tanıtımı Zübeyde Hanım Nikah Sarayı’nda gerçekleştirildi.

Alzheimer konusunda farkındalık oluşturmak amacıyla 22 yazarın kaleme aldığı 22 Alzheimer öyküsünden oluşan, derlemesini yazar Handan Gökçek’in yaptığı “Yakından Geçen Alzheimer Öyküleri” kitabı farklı hayat hikayeleri ile okuyucuyla buluşacak. Tanıtımı gerçekleştirilen kitap, hastalara ve hasta yakınlarına yalnız hissettirmemeyi amaçlıyor.

Kitap tanıtımında konuşma yapan Türkiye Alzheimer Derneği İzmir Şube Başkanı Belgin Karavaş şunları kaydetti: “Alzheimer hasta ve hasta yakınları için yaptığımız çalışmalar konusunda Karşıyaka Belediye Başkanı’mız Dr. Cemil Tugay bize inandı ve zorda olan herkese destek vermeye devam etti. Biz bundan sonra da bu desteklerinin derneğimize ve zorda olan herkese devam edeceğine inanıyoruz. Derneğimizde bulunan herkes adına kendisine teşekkür ediyoruz.” 

FARKINDALIK YARATACAK

Yakından Geçen Alzheimer Öyküleri kitabını derleyen yazar Handan Gökçek ise toplumda farkındalık oluşturma konusunda kitabın çok önemli olduğunu dile getirerek, “Kitaba katkı sunan yazar arkadaşlarıma, kitabımızın doğumuna el veren sevgili Başkanı’mız Cemil Tugay’a ve emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum. Yazar için yazmak, yol ve yüktür; sırtınızda bir yük vardır ve bir yola çıkarsınız, bu çok keyifle taşıdığınız bir yüktür. Bir gün o yol biter, o yükü okurun sırtına verirsiniz ve önünüzde başka yollar, başka yükler oluşur. Bu yol hepimiz için çok özel ve anlamlıydı; çevremde Alzheimer hastalığına sahip kimse yok ve daha önce dikkatimi çeken bir hastalık da değildi. Biz bu öyküleri çalışırken ciddi bir farkındalık yaşadık ve bizim yaşadığımız duyguları okurlarımızın da hissedeceğini düşündük” şeklinde konuştu. Gökçek’in konuşmasının ardından kitapta öyküleri yer alan yazarlar da duygu ve düşüncelerini aktardı.

“KİTAP ÇOK SES GETİRECEK”

Ege Üniversitesi Geriatri Bilim dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Sevnaz Şahin; içinde barındırdığı duygular ve insanların hayatlarına tuttuğu ışık nedeniyle kitabın çok ses getireceğini vurgulayarak şöyle konuştu: “21. yüzyılın en büyük başarısı insan ömrünün uzaması olarak belirtiliyor ama uzun yaşamın dezavantajlarından biri de bazı hastalıklara yakalanma riskinin artması, Alzheimer de bunlardan biri. Alzheimer tedavisi için kullanılan çok fazla ilaç var elbette ama bunu bir yere kadar yapabiliyoruz, ilaç dışı tedaviler aslında en iyi tedavilerdir. Davranışsal tedaviler, sevgi, ilgi, uygun yaklaşım gibi yöntemler bizim yapmak istediklerimiz. Hastalık ile ilgili farkındalık yaratırken hasta yakınları ne yapabilir, toplum ne yapabilir konularında da farkındalık yaratmayı amaçlıyoruz. Uzun bir süredir de Karşıyaka Belediye Başkanı’mız Cemil Tugay ile birlikte bu konuda güzel adımlar attık. Bir ay içerisinde hem Alzheimer Evi hizmete açıldı hem de bu güzel kitap ortaya çıktı. Evet bu hastalıkta bakım önemli ama ben duyguların da çok önemli olduğunu düşünüyor ve bu kitabın çok ses getireceğine inanıyorum. Bütün yazarlarımıza ve emeği geçen herkese teşekkür ederim.” 

“HEPİMİZ POTANSİYEL HASTAYIZ”

Her bireyin potansiyel Alzheimer hastası olduğunu dile getiren Karşıyaka Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, hastalığın bilinmesi ve tanınması gerektiğini söyledi. Bu nedenle eserin çok önemli olduğuna dikkat çeken Başkan Tugay, “Yaşlılık dönemi ülkemizde gittikçe problemlerin daha ağır olarak yaşandığı bir dönem, kendi adıma bunu pandemi döneminde daha çok fark ettiğimi söyleyebilirim. O dönemde yalnız yaşayan, yeterli destek alamayan büyüklerimizin yaşadığı sıkıntıları biraz daha net gördük. Sonrasında çeşitli kurum ve kuruluşlar ile yaptığımız görüşmeler ve çalışmalar sayesinde bazı şeyleri daha iyi kavradık. Biz bunları kamuoyuna taşıdıkça çabalarımızın karşılığını gördüğümüz gelişmeler de yaşanıyor, bundan da ayrıca mutluluk duyuyoruz. Nüfus içerisinde ihmal edilmiş büyük bir kitlemiz var bu kitle her geçen gün daha çok büyüyor; bunu görmek ve gerekli olanları yapmak çok önemli, hepimizin de görevi. Ayrıca bu dönemde yaşanan sağlık problemlerini de doğru yönetmek gibi bir sorumluluğumuz var. Alzheimer ağırlığı nedeniyle önem verilmesi gereken çok özel bir problem, biz de bunun farkındayız ve o nedenle bu alanda titiz çalışmalar yürütüyoruz. Çevremizde olmasa da yaşadığımız kentlerde bu hastalığa sahip insanlar ve hasta yakınları var, hepimizin bu hastalığı bilmesi ve tanıması gerekiyor ve ayrıca hepimiz de bu hastalığın potansiyel adaylarıyız. Farkındalık için çok çalışmamız lazım, bu hastalığı anlatmamız lazım; o nedenle bu eser çok değerlidir, katkı koyan herkesin emeğine sağlık” dedi.

Programda destekleri için Karşıyaka Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay ile Hilltown Alışveriş Merkezi Müdürü Hüseyin Koç’a Belgin Karavaş tarafından plaket takdim edildi.